Is l-glutamine poeder slecht? Heb je l-glutamine nodig?
Healthy Point.nl - Lees je Fit
Supplementen 3 juli 2018
mm
thom Geen reacties

Snel afvallen? Maar heb je geen tijd en zin om lang in de keuken te staan? Dan is dit voor jou de oplossing.

Ik wil slank en fit worden

L-glutamine poeder: wat is het precies? En wat zijn de gezondheidsvoordelen? In dit artikel vertel ik je onder andere wat de bijwerkingen zijn, wanneer en hoeveel je moet innemen en waar je l-glutamine kunt kopen en natuurlijk nog veel meer.

l-glutamine poeder bodylab.nlL-glutamine poeder is een belangrijk aminozuur en onmisbaar bij de meeste serieuze krachtsporters. Glutamine speelt een rol bij de hersenwerking en bij de eiwitsynthese die zich in je spieren plaatsvind. Maar wat is l-glutamine nou precies? Waar is het goed voor? Hoeveel moet je per dag innemen? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van l-glutamine poeder? Dit zijn één van de vele vragen die ik ga beantwoorden in dit artikel.

Wat is l-glutamine?

Glutamine is een van de semi-essentiële aminozuren. Het is een stof die door het lichaam zelf word aangemaakt en aangevuld. Tijdens een training verbruikt het lichaam een grote hoeveelheid l-glutamine om de spiercellen te kunnen herstellen. Omdat het lichaam grote hoeveelheden verbruikt kan het soms (te) lang duren voordat het weer op het oude niveau is. Daarom gebruiken veel sporters het supplement na een training om het lichaam een handje te helpen en zo genoeg l-glutamine binnen te krijgen.

Van alle aminozuren is l-glutamine het meest voorkomend in ons lichaam. In onze spieren zitten veel aminozuren, maar twee derde daarvan is l-glutamine. Aminozuren vormen bouwstenen van eiwitten. Door middel van deze bouwstenen herstellen en groeien je spieren. De eiwitten die jij eet worden in de maag opgebroken in kleine ketens van aminozuren, die vervolgens weer worden opgebroken en terecht komen in je bloed. Vervolgens kunnen de aminozuren worden gebruikt voor energiebehoefte of het herstellen van de spiercellen.

L-glutamine is een semi-essentieel aminozuur omdat het lichaam in normale omstandigheden genoeg zelf kan aanmaken, maar wanneer bijzondere omstandigheden zich voordoen zoals bijvoorbeeld stress, zware trainingen of ziekten kan het lichaam zelf niet genoeg l-glutamine aanmaken. Daarom heeft het lichaam dan l-glutamine nodig uit een externe bron.

Wanneer het lichaam l-glutamine te kort komt door bijvoorbeeld te weinig eten, zal er eiwit uit het spierweefsel worden afgebroken om zo het nodige l-glutamine aan te vullen.

De werking van l-glutamine poeder

L-glutamine draagt in het lichaam bij aan heel veel processen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de energievoorziening in het lichaam, zuur-basebalans, de werking van de hersenen, de productie van DNA, het stikstoftransport en ammoniakafvoer.

Zoals je kunt zien is het dus erg belangrijk in het lichaam bij veel belangrijke processen. Een deel van deze processen heeft ook betrekking op sport. Dit is voornamelijk het herstel van je spieren, en de bescherming van je spieren.

Wanneer l-glutamine poeder in je maag aankomt word het afgebroken en komt het in het bloed terecht. Hier wordt het verspreid door het lichaam en kan het zijn werk gaan doen. L-glutamine zorgt er ook voor dat de productie en afbraak van spiereiwitten goed verlopen. Zo kunnen de spieren dus goed opbouwen en herstellen, maar glutamine zorgt er ook voor dat de spieren weer kunnen afbreken wanneer dit nodig is.

De bijwerkingen van l-glutamine poeder

Een aminozuur supplement zoals l-glutamine heeft natuurlijk ook bijwerkingen. Gelukkig zijn deze bijwerkingen niet zo bijzonder. Wanneer je een gezond persoon bent kun je na het innemen van l-glutamine een lichte hoofdpijn krijgen.

Voor wat oudere mensen is het belangrijk om er op te letten dat je een l-glutamine niet te hoog doseert. Dit heeft te maken met het vermijden van nierproblemen. Welke dosering je moet aanhouden vertel ik verder op in dit artikel.

Neem een l-glutamine supplement nooit in combinatie met warme dranken. Het aminozuur gaat niet samen met warmte. Wanneer l-glutamine poeder wel samen met warme vloeistof word ingenomen kan het de werking verminderen.

kopje koffie

 

Wanneer l-glutamine innemen?

Wat is nou eigenlijk het beste moment om glutamine poeder te gebruiken? Het beste moment om glutamine poeder in te nemen is direct na je training. Het lichaam heeft een groot deel van de l-glutamine voorraad verbruikt. Wanneer je dus meteen na je training glutamine poeder inneemt zal je lichaam weer een aanzienlijke voorraad kunnen opbouwen, en hierdoor ook snel kunnen herstellen.

Je kunt ook glutamine poeder nemen voor je gaat trainen, wanneer je glutamine poeder voor je training neemt is je glutamine voorraad hoger tijdens je training. Hierdoor zul je aan het eind van de training meer glutamine in je lichaam hebben overgehouden.

Het lichaam kan ongeveer 5 gram l-glutamine poeder per keer opnemen. Dit is precies de maat van de meeste maatschepjes die bij een potje l-glutamine poeder word geleverd. Alle glutamine die je meer neemt zal niet worden opgenomen. Dit komt er weer uit tijdens het urineren.

Het is heel effectief om l-glutamine poeder dus voor- en na je training in te nemen. Neem 5 gram voor je training, en 5 gram na je training. Zo zul je optimaal gebruik kunnen maken van je l-glutamine supplement.

L-glutamine in vele soorten en maten

Je hebt het glutamine supplement in veel soorten. Zo heb je bijvoorbeeld glutamine in capsules, poeder, tabletten en vloeibaar. Ik persoonlijk vind de poedervorm het best. Wanneer je 5 gram glutamine poeder in je post of pre workout vermengt, komt het vloeibaar in het lichaam en word het sneller opgenomen.

Je kunt l-glutamine ook krijgen in capsules, maar wanneer je deze capsules inneemt gaat je lichaam eerst de capsule afbreken voordat het begint aan het opnemen van de glutamine. Hierdoor word de opname van glutamine dus vertraagt en gebruik je het supplement minder effectief.

L-glutamine innemen voor het slapen

Wanneer je last hebt van stress, rusteloosheid of slecht slapen kun je een l-glutamine supplement gebruiken. Aminozuren en in het bijzonder l-glutamine spelen een grote rol bij een goede nachtrust.

Zo heeft het aminozuur glutamine een groot aandeel bij een tegengaan van stress en kalmeert het. Mensen die vermoeid zijn hebben vaak een te kort aan glutaminezuur. Uit glutaminezuur haalt het lichaam glutamine. Glutamine verhoogd te productie van GABA, GABA is een belangrijke neurotransmitter in de hersenen. Je moet GABA zien als een soort lichaamseigen kalmerend middel voor de hersenen.

Als het lichaam genoeg glutamine heeft, kan het GABA gaan aanmaken. GABA heeft als positieve effecten: Een betere concentratie, ontspannen slapen, het verminderen van depressie, innerlijke rust en het verminderen van een stress gevoel.

Je kunt dus glutamine poeder innemen voordat je gaat slapen, hierdoor kan er in het lichaam GABA worden aangemaakt, waardoor je de volgende dag positief en opgewekt kunt beginnen.

Slaap genoeg om af te vallen

Hoeveel l-glutamine poeder per dag?

Wat aan te raden is, is om niet meer dan 5 gram per keer aan l-glutamine poeder in te nemen. De dosering op basis van één hele dag zou ik dan op 10 gram houden, dit verspreid over 5 gram voor de training en 5 gram na de training.

Als je een rustdag hebt, is het dus niet perse nodig om glutamine poeder in te nemen, maar je kunt natuurlijk wel één dosering innemen voor een extra boost in je herstel. Wanneer je glutamine neemt voor een ander doeleinde dan sport, bijvoorbeeld als ondersteuning van de darmfunctie kun je 5 gram per dag aanhouden.

Wanneer je een ouder persoon bent kun je beginnen met een lagere dosis, bijvoorbeeld 2 keer 2,5 gram.

Meer over de ondersteuning van de darmfunctie en andere gezondheidsvoordelen bespreek ik verder in dit artikel.

Dosering l-glutamine poeder per keer

Zoals eerder gezegd, neem niet meer dan 5 gram l-glutamine poeder per dosering. Er is grote kans wanneer je dit wel doet dat het geen extra voordeel oplevert. Je lichaam neemt maar een bepaalde hoeveelheid op, de rest komt weer uit je lichaam tijdens het urineren.

Neem dus 5 gram voor en 5 gram na de training. Meer is niet beter!

De voordelen van l-glutamine poeder

L-glutamine poeder heeft voor zowel sporten als gezondheid een aantal voordelen. Zoals eerder verteld in dit artikel heeft het lichaam glutamine nodig om onder andere de spieren weer te herstellen na een training. Het lichaam produceert zelf de stof glutamine, maar na een zware training wordt een groot gedeelte van de voorraad verbruikt. Om dan snel te kunnen herstellen is het aan te raden om een externe bron te gebruiken in de vorm van l-glutamine poeder, capsules of tabletten. Dit is wat jij zelf het makkelijkst vindt.

Voordelen van l-glutamine poeder bij het sporten

Bij het intensief sporten vraag je veel van je spieren. Hierbij zullen je spieren veel lichaamseigen glutamine verbruiken. Om dan optimaal te herstellen kun je l-glutamine poeder nemen. Het voordeel van l-glutamine poeder is dat je lichaam na het innemen hiervan de niveau’s van de stof l-glutamine aanvullen, hierna kan het lichaam meteen gaan herstellen.

Naast het herstel, voorkomt l-glutamine ook dat de spieren niet zullen slijten. Dit gebeurt doordat er een laagje om de spieren heen komt die er voor zorgen dat ze beschermt blijven.

bovenlichaam trainen vrouw

Voordelen van l-glutamine poeder voor de gezondheid

Het aminozuur l-glutamine is ook erg voordelig voor de gezondheid van ons lichaam. Zo heeft het een groot aandeel bij het gezond houden van het immuunsysteem. Wanneer er anti-stoffen moeten worden aangemaakt, of je hebt een wondje dat moet helen dan is glutamine onmisbaar in dit proces.

Op het moment dat deze processen plaats vinden zal het lichaam veel glutamine gaan gebruiken. Wanneer het voor korte duur nodig is zal dit geen probleem zijn, maar wanneer er langdurig glutamine nodig is zal het lichaam niet genoeg kunnen aanmaken om het lichaam te voorzien van glutamine. Hier komt wéér de externe bron van toepassing in de vorm van een l-glutamine supplement.

Wanneer je langdurig te weinig glutamine in je lichaam hebt kunnen er bijvoorbeeld infecties ontstaan. Dit komt omdat je een minder sterk immuunsysteem hebt, waardoor je vatbaarder ben voor stoffen van buiten af.

L-glutamine heeft naast het versterken van het immuunsysteem ook nog vele andere gezondheidsvoordelen, waaronder:

• Het is een belangrijke energiebron voor de dunne darm
• De pH-waarde van het bloed blijft in evenwicht
• Glutamine helpt bij de afgifte van het hormoon glucagon-peptide-1 oftewel, GLP-1. Dit hormoon helpt bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel
Het is ook een van de drie bouwstenen voor het antioxidant glutathion, dit antioxidant wordt gebruikt voor het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam
• Daar naast helpt het voorkomen dat er in het lichaam schadelijke hoeveelheden ammoniak opstapelen

Naast deze voordelen heeft het nog vele andere voordelen voor bijvoorbeeld ziektes zoals HIV of kanker. In DIT artikel vertellen ze hier meer over.

Glutamine te veel, wat zijn de symptomen?

Over het algemeen zijn mensen niet op de hoogte van de bijwerkingen van te veel glutamine. Het innemen van een dagelijkse hoge dosering glutamine kan wat nare gevolgen hebben.

Dit zijn de bijwerkingen die je kunt ervaren:

• Hoofdpijn
• Misselijkheid
• Winderigheid
• Droge mond
• Huiduitslag
• Slapeloosheid

Bij het normaal gebruiken van glutamine zul je niet zo snel last hebben van deze bijwerkingen maar bij een dagelijkse hoge dosering zou je hier last van kunnen krijgen. Houd je daarom altijd aan de dagelijks aanbevolen dosering.

Mocht je last krijgen van een van deze bijwerkingen, neem dan contact op met je huisarts.

Detox met glutamine

Glutamine speelt een erg belangrijke rol bij het schoon houden van je cellen en het ontgiften van je lichaam. Het lymfestelsel voert alle giftige stoffen in het lichaam af.

Glutamine is een grote energiebron voor de cellen die je lymfeklieren bevatten en levert zo een grote bijdrage aan het afvoeren van de afvalstoffen, ofwel: het ontgiften.

Waar kun je l-glutamine poeder kopen

L-glutamine wordt bij behoorlijk wat winkels verkocht, dit zijn bekende winkels zoals de Kruidvat, Trekplijster, Etos en de tuinen. Maar ik zelf koop mijn glutamine supplementen bij Bodylab.nl, Bodylab.nl is een sport supplementen winkel die echt van alles verkopen. Ik ben erg tevreden over het l-glutamine poeder van Bodylab.nl. Dit komt vooral omdat ik het verschil voel in mijn herstel. Als ik l-glutamine poeder van bijvoorbeeld Kruidvat vergelijk met die van Bodylab.nl dan is die van Bodylab.nl vele male sterker.

Welke voeding bevat glutamine?

In bepaalde voedingsstoffen zit van nature al glutamine. In de onderstaande producten kun je de grootste hoeveelheid glutaminezuur of glutamaat vinden, deze stoffen worden weer door het lichaam omgezet tot L-Glutamine:

• Grasgevoerd rauw zuivel
• Grasgevoerd rundvlees
• Broccoli
• Kool
• Asperges
• Wei-eiwit
•Spirulina

Om zoveel mogelijk resultaat uit de bovenstaande producten te halen is het aan te raden om 2 porties per dag binnen te krijgen.

Wij raden daarom aan om een gezond voedingspatroon aan te houden.

Hoe je een gezond voedingspatroon makkelijk voor jezelf maakt en waar het goed voor is vertel ik je in het artikel Gezonde voeding voor een vitaal lichaam.

Mijn conclusie over l-glutamine poeder

Om even in het kort alles samen te vatten, l-glutamine poeder heeft dus vele voordelen voor zowel een sporter als iemand die ze gezondheid wilt verbeteren. Dit aminozuur is een lichaamseigen stof maar bij langdurige stress, ziekten of fanatieke training is een externe bron nodig in de vorm van een l-glutamine supplement.

Bij bodylab.nl kun je de voordeligste L-glutamine poeder van hoogwaardige kwaliteit bestellen.

Gebruik nu kortingscode: T18 voor 10% extra korting

Klik op de knop hieronder om naar de website van Bodylab.nl te gaan.

Vondt je dit artikel interessant? Like ons op facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *